Calculator

GED Math How to Use the TI30X Multi-View Calculator

GED Math: How To Use The TI-30XS Multi-View Calculator

During the GED® Exam, you will be able to use the TI-30XS Multi-View calculator. It’s important that before you take the exam, you fully understand how to use the calculator. The more you practice with your calculator the better you will become. Knowing how to use your calculator will save you time on test day AND increase your confidence.

In this post, you will find information about:

  • How to Use Your Calculator
  • Test Day Information
  • Tricks for Using the Calculator on the Computer
  • BONUS PRACTICE MATH PROBLEMS

We have GED Math Video Lessons

Check our Math Blueprint Video Course covering every possible topic for GED Math. It includes +100 videos, +2000 practice questions and loads of information.

How To Use Your Calculator

Below is a graphic showing you some of the most important buttons you should know on the calculator.
GED Math: How to Use the TI-30XS Multi-View Calculator

To use any of the operations in green on your calculator, just push the “2nd” button while pushing the key you would like.

Related Topic: GED 101: 2019 GED Practice Tests, GED Classes for GED Exam – 1 Stop GED Programs Guide

Test Day Information

If you do not have a calculator, there will be one provided for you ON the COMPUTER during the exam.

The first portion of the exam is mental, but after that, you may use your calculator as often as you like. To read more about the set-up and time frame of the math exam.

Tricks for Using the Calculator on the Computer

  • On your computer test screen, you will see a calculator icon.Click this icon to use the calculator.
  • Once your calculator appears, you may want to click and drag it somewhere on your screen that does not cover up your test question.
  • To move the calculator simply hold the cursor over it, pressing your mouse and dragging it to the location you want. Once it is where you wish it to be, release your mouse.
  • When you no longer want the calculator on the screen, just push the X at the top of the calculator to make it disappear

Remember: There is no EQUALS button the calculator! To solve a problem, just push ENTER (shown in the diagram above).

Check our Free GED Math Practice Test

Practice Problems

Now, use your calculator to solve these problems. Be sure that you clear your display screen before each problem.

1. √425=

Answer: 20.62

2. 52 =

Answer: 25

3. 62 + 72 =

Answer: 85

4. 6 + 84 + 10 =

Answer: 100

5. 92 – 82 =

Answer: 17

6. 20% of 80=

Answer: 16

7. 493 – 271 =

Answer: 222

8. 525 – 22 =

Answer: 521

9. 40% of 120 =

Answer: 48

10. 82 x 42=

Answer: 1024

Related Topics:

Watch our Online GED Math Videos covering all topics you will face during the GED Math test