Science Practice Lessons

10 GED Science Practice Video Lessons to Boost your Science Knowledge

GED Science practice video lessons with sample questions to boost your science knowledge and understand topics covering in GED science test.

Do you have trouble remembering science facts? Think science is a fascinating subject, but find it difficult to understand? Science doesn’t only require you to memorize information, but it also needs you to analyze and understand concepts. At times, you may even need to calculate.
If you’re looking for the easiest way to study for the GED science test, you’ve come to the right place!

The GED science test is a single section test. You will be given 90 minutes to complete the whole test. The exam includes multiple-choice questions as well as two short answer responses.
You will be expected to spend 10 minutes on short answer questions. Both these short answer questions are included in the 90-minute test time limit.

The GED science test has three major components:
1. Life Science (40%)
2. Physical Science (40%)
3. Earth and Space Science (20%)

The two focusing themes of the GED science test are Human Health and Living Systems and Energy and Related Systems. Human Health and Living Systems involves concepts that are important to the health and safety of all living things. On the other hand, Energy and Related Systems discusses the most important parts of the universe. This theme includes energy sources, uses, and transformations.

How To Write A Short Answer Response For The GED Science Exam: Lesson Ten

Part One: Video Lesson

Check out our other Free GED© Practice Tests

Part Two: Practice Questions

1. True or False: You may be expected to create an experiment as part of the GED Science Exam?

A. True
B. False

Answer:A. True

Learn more: GED® Science Study Guide

2. You will be expected to use _______ in your response.

A. facts
B. evidence
C. details
D. all of the above

Answer:D. All of the above

Start reviewing with our helpful contents: GED Science Classes Online

3. You should begin your response by creating a:

A. hypothesis
B. conclusion
C. fact

Answer: A. hypothesis

 Check our GED Science Page

Check our Math Blueprint Video Course covering every possible topic for GED Math. It includes +100 videos, +2000 practice questions and loads of information.

 

Renewable and Non-Renewable Resources: Lesson Nine

Part One: Video Lesson

Part Two: Practice Questions

1. Conservation is imperative because without it:

A. the government cannot support protests
B. we can’t drill oil
C. we do not want to deplete all of our natural resources

Answer: C. we do not want to deplete all of our natural resources

2. This past year, Michigan experienced an incredibly wet spring. Due to the constant storming, farmers only had limited time frames when they were able to apply pesticides and fertilizers to their crop. Then, storms would come through and carry these pesticides into nearby rivers and streams. As a result of this agricultural run-off, pollutants are reaching lakes and bays where people draw their water from, raising health risks and concerns.

Which of the following could likely help in remedying this problem?

A. The implementation of innovative new agricultural processes and treatments.
B. Expediting the natural process of soil erosion.
C. The application of new metal and plastic waste treatment centers.

Answer: A. The implementation of innovative new agricultural processes and treatments.

3. Agricultural run-off and the water contamination are growing concerns because:

A. Rivers and streams are more essential than lakes and oceans for generating energy.
B. Soil is renewable resource that can regenerate every season.
C. Water is an important energy resources that humans require to survive.

Answer: C. Water is an important energy resources that humans require to survive.

Earth’s Structure: Lesson Eight

Part One: Video Lesson

Part Two: Practice Questions

1. Plate tectonics suggests that the earth’s continents are like puzzle pieces that fit together. Which of the following seems to provides evidence of this theory?

A. That India is connected to Asia.
B. That it seems possible for Africa to fit into the east coast of America.
C. That America and Greenland are both in the Northern Hemisphere.

Answer: B. That it seems possible for Africa to fit into the east coast of America.

2. Which of the physical descriptions best explains the shape of the Earth?

A. It is a sphere that with four main interior layers.
B. It is a sphere that has two poles, which stretch east and west.
C. It is a sphere that is flattened at the poles and reaches its widest point at the equator.

Answer:C. It is a sphere that is flattened at the poles and reaches its widest point at the equator.

3. Which choice best completes the sentence, “The theory of plate tectonics____”:

A. explains why continents on the earth’s crust shift over time
B. describes the composition of the mantle
C. explains the effects of heat and pressure in the Earth’s core

Answer:A. explains why continents on the earth’s crust shift over time

Ecosystems: Lesson Seven

Part One: Video Lesson

Part Two: Practice Questions

1. Producers are dependent on:

A. consumers for energy
B. sunlight for energy
C. green plants for food.

Answer:B. sunlight for energy

2. An aquarium with tropical herbivorous fish, aquatic plants, and algae sits in a third grade classroom. Which of the statements is true?

A. It is a self-sustaining ecosystem because the fish rely on students to feed it.
B. It replicates a natural ecosystem because it has a balance of producers and consumers.
C. It is symbolic of a natural ecosystems because the producers rely on consumers.

Answer: B. It replicates a natural ecosystem because it has a balance of producers and consumers.

3. Read the scenario below and then answer the question that follows.

In their natural habitat, fox eat rabbits, who eat grass, which is dependent on sunshine to produce energy.

Which of the following might you conclude about the scenario?

A. In the woodland ecosystem fox are consumers.
B. In the woodland ecosystems, rabbits control the population of fox because they are producers.
C. Ultimately the sunlight is the biggest consumer.

Answer: A. In the woodland ecosystem fox are consumers.

Evolution and Charles Darwin: Lesson Six

Part One: Video Lesson

Part Two: Practice Questions

1. Darwin found that on the mainland of South America, iguanas had small claws. This allowed them to climb trees in order to eat leaves. However, iguanas on the islands had large claws which allowed them to grip wet rocks in order to eat seaweed.

Which of the following statements below best describes the occurrence described above?

A. physical changes of the iguanas occurred over the course of generations to help them survive their environments, called adaptations.
B. The species on the islands must not have produced enough offspring because they could not climb trees.
C. Darwin’s conclusions were inconclusive because there was not enough variation to study.

Answer:A. physical changes of the iguanas occurred over the course of generations to help them survive their environments, called adaptations.

2. Read the following passage and then answer the question that follows:

Squirrels are a breed of animal seen all over the world. However, they possess many variations depending on where they live. For example, the Fox and Gray squirrel, while both squirrels, have many varying physical traits. The Fox squirrel have a rust colored belly and a black outline up their tail. Gray squirrels, on the other hand, are mostly gray, with a white tail. Fox and gray squirrels typically live in different areas. Their colors are a defense mechanism that allow them to easily blend into the forests in which they live.

Which of the terms and explanations below best describes the color difference found in the species of squirrels?

A. Variation explains why the squirrel species has varying traits like the coloring of their tails.
B. Natural Selection can explain why competition created scarcity and scarcity would explain their physical change.
C. Adaptation explains why both the Fox and the Grey squirrel have red tails.

Answer: A. Variation explains why the squirrel species has varying traits like the coloring of their tails.

3. Because a species can produce more offspring than can survive, which of the following results:

A. resources increase
B. resources decrease
C. resources remain the same.

Answer: b. resources decrease